Netradicinė pamoka ,,Praeities liudytojai’’ — Anykščiuose

Netradicinė pamoka Anykščiuose – PRAEITIES LIUDYTOJAI. Pamatyti senovinių daiktų, sužinoti, kaip gyveno ir dirbo žmonės gilioje praeityje, antros klasės mokiniai lankėsi Arklio muziejuje. Tai – istorine praeities dvasia alsuojantis Niūronių kaimas: arklių gyvenimo istorijos, ir kalvė, ir keramikė, ir audėja… savo darbais ir pasakojimais primena senuosius amatus. O senovinėje pirkioje, kur iš tolo vilioja duonos kvapas, mokiniai patys kepė duoną. Susipažino su duonos kepimo ritualais, pamatė, kokius daiktus naudodavo raugui kildinti, duonai minkyti, duonelei į krosnį pašauti. Minkė, formavo duonos pagrandukus.

Aplankė ir rašytojo Jono Biliūno kapą „Laimės žiburys”, pavadintą pagal parašytos knygos pavadinimą. Mokinukai buvo skaitę apsakymą „Kliudžiau”. Lipdami į Atminimo kalną, suskaičiavo laiptelius, sužinojo, kiek metų gyveno rašytojas, pagerbė jo atminimą.

Grįždami namo, sustojo prie Šeimyniškėlių piliakalnio, kuris dar vadinamas Voruta. Smagiai pasilakstė, sužinoję, kad ant to piliakalnio seniai seniai stovėjo Lietuvos karaliaus Mindaugo pilis. Istorijų tęsinys – vyresnėse klasėse.

Mokytoja Rita Rimiškienė

Scroll to Top